Om oss

AutistOrd – Ett arvsfondsprojekt om självbiografiskt skrivande för autister

AutistOrd är ett Arvsfondsprojekt som ska skapa studiecirkelmaterial kring självbiografiskt skrivande för personer med autism. Projektet drivs av föreningen Autism Östergötland och finansieras av Allmänna Arvsfonden Det kommer att pågå i tre år.

Syftet är att personer med autism ska få möjligheter att utveckla sitt skrivande, på ett personligt sätt som passar dem och som inte utgår från en icke-autistisk mall.

Tillsammans med ungdomar och vuxna med autism kommer projektet att ta fram ett material som lämpar sig för studiecirkelformatet, där både ledare och deltagare ska kunna ha autism. Materialet ska innehålla information, diskussionsfrågor, konkreta övningar och tips.
Vill du delta?
Studiecirklarna kommer att hållas online, så det spelar ingen roll var du bor. Du måste inte tillhöra Autism Östergötland. Du som inte har en formell autismdiagnos är också välkommen att delta!

Projektledarna

Anna Paulsen och Tina Wiman är projektledare för AutistOrd. Till att börja med leder de även studiecirklarna.

Tina Wiman, författare, föreläsare och journalist

Tina Wiman har jobbat med att föreläsa och utbilda om NPF i mer än tio år. Hon har flera familjemedlemmar med autism och har själv ADHD. 

"NPF är så stort att jag aldrig kommer att bli fullärd. Det kommer alltid att komma – och behövas – ny kunskap. Det är därför jag jobbar med det här", säger hon.

Tina är även författare och journalist. Hon har bland annat skrivit de självbiografiska böckerna "Våga älska?" och "Superperfekta", samt boken "Barn som bråkar – Att hantera känslostarka barn i vardagen" tillsammans med psykologen Bo Hejlskov Elvén.

Tina skriver allt möjligt, från dikter och sånger till tidningskrönikor. "Det bästa jag vet är att smaka på orden", säger hon. "Att formulera, och så formulera om. Om jag inte blir nöjd kan jag ju alltid slänga texten och börja om. Ingen annan behöver nånsin få läsa."

Intresset för orden började tidigt: "Som liten kunde jag tillbringa hela eftermiddagar med pappas synonymordbok. För mig är både läsandet och skrivandet en sorts fysisk upplevelse, orden och meningarna har klang, melodi, tyngd och smak. Jag njuter verkligen av dem!"

Tina tycker att det främst är två saker som gör henne lämplig att jobba med projektet AutistOrd: "Jag är bra på skrivande, bra på att diskutera själva hantverket. Och sen ber jag inte om ursäkt för mina texter, haha! Vill jag använda ett ord som inte funnits förut, då gör jag det, och vips så finns det! Språket tillhör oss alla och både dina ord och mina ord duger fint som de är. Skrivregler har vi bara för att andra ska förstå vad vi skriver, de är inga naturlagar och det kommer ingen blixt från himlen för att vi missar ett kommatecken eller stor bokstav och punkt."

Anna Paulsen

Anna Paulsen har jobbat med att anordna utbildningar, föreläsningar och evenemang under många år. Dessutom har hon haft många ideella uppdrag, bland annat inom Autism Östergötland.

Anna är lite av en idéspruta. "Jag har många idéer, men tiden räcker inte till för att göra allt!" säger hon. Många av idéerna har dock blivit verklighet, bland annat har hon skrivit flera olika böcker om vårdbidrag för olika funktionsnedsättningar tillsammans med Anna Sandström.

En röd tråd för Anna är hennes engagemang för människors lika värde. "Det som fångade mig med det här projektet är att jag verkligen brinner för att människor med autism ska få göra sina röster hörda, på sitt eget sätt", säger hon. "Jag vill att alla med autism ska få ta plats, som de är. Vi ska inte göra om människor för att det ska passa våra egna syften bättre, utan alla ska kunna samsas. Det behövs ett tillåtande samhälle, där man får vara den man är."

Anna har även jobbat som säljare, med administration och ofta med kundkontakter. "Jag är en sorts spindel i nätet, kan man säga. Å ena sidan är jag noggrann och praktisk. Å andra sidan är jag en eldsjäl, jag brinner verkligen för det jag gör. Jag har också lätt för att hålla i många trådar samtidigt."

"Jag ser verkligen fram emot att jobba i det här projektet. Inom NPF blir man aldrig fullärd, och det är något som jag gillar.  Vi människor kan fungera på så många olika sätt att det alltid finns mer att lära. Det är spännande!"
Sök